Espresso machines en piston koffiemachines

Filter
Prijs
Merken
Soort
Koffiebonenreservoir
Soort bediening
Smart app
Opgeslagen gebruikersprofielen
Type koffie
Regio van herkomst koffie
Roosterniveau
Koffiefunctie
Soort koffiebonen
Bereidbare recepten
Gebruik van koffiemachines
Capsules geschikt voor
Type melksysteem
Type koffiemachine
Type
Soort koffie
Type de moulin à café
Type koffiemolen
Bouw van de koffiemolen
Geschikt voor
Voor
Serie
Serie
Hoeveelheid
Merken
Ingebouwde koffiemolen
Aantal drankjes
Capaciteit van de moka koffiepot
Houdt warmte vast gedurende
Portiekeuze voor koffie met melk
Portieselectie voor zwarte koffie
Methode van decaffeĂŻneren
Capaciteit
Door de gebruiker aangemaakte recepten
Soort
Soort
Soort
Arabica koffiesoort
Drankenrecept
PID temperatuurregelaar
Soort chocolade
Cycli
Drukmeter
Dranken met melk
Portiegrootte
Scherm
Functies
Aantal bonenreservoirs
Watertank
Koffiecapsule bevat
Heetwaterpijp
Kopjesverwarmer
Extra kenmerken
Melkreservoir
Eigenschap
Proces
Aantal producten in de set
Soort
Soort
SCA-score
Acties
217 artikelen

Over espresso machines

Een espresso machine, ook wel een barista of piston koffiemachine genoemd, is de perfecte manier om jouw koffiedrink ervaring te verbeteren. Door het gebruik van een combinatie van heet water en met druk gepulseerd door koffiebonen, weten deze sjieke machines het brouwsel te concentreren tot een heerlijke espresso waar we allemaal van houden. Het espresso apparaat is al decennialang een belangrijk onderdeel van koffietentjes over de hele wereld. Ze zijn tegenwoordig echter niet meer alleen voor professionele barista’s, want je kunt nu ook thuis genieten van een heerlijk shot espresso.

Welke espressomachine moet ik kopen?

Gezien de grote hoeveelheid keuzes op de markt, elk met zijn eigen functies en prijzen, kan het een overweldigend gevoel geven om de juiste keuze voor bij jouw thuis te maken. Laten we je zoektocht wat makkelijker maken. Hier zijn een aantal belangrijke factoren om te overwegen en een overzicht van verschillende soorten espresso machines:

Halfautomatische espressomachine

Een halfautomatische koffiemachine biedt een geweldige balans tussen handmatige bediening en automatisering. Je kunt allerlei dingen instellen en aanpassen zoals de maalgrootte, watertemperatuur en extractietijd om de perfecte kop te maken die exact bij jouw smaak past. In de tussentijd reguleert de machine automatisch de waterstroom door het koffiedik. Ter aanvulling bevatten half automatische espressomachines meestal een stoomstaf voor het opschuimen van melk. Dit is perfect voor je favoriete drankjes op melkbasis.

Handmatige lever espresso machine

Een lever espresso machine, ook wel bekend als een handmatige espressomachine, gebruikt een lever om handmatig druk op de waterstroom te geven door het koffiedik. Met deze mate van controle kun je met smaken experimenteren zodat deze perfect bij je voorkeuren passen. Handmatige lever espresso machines zijn vaak ook compacter dan elektrische. Deze stijl machine vraagt echter wel om meer vaardigheden en oefening vergeleken met semi-automatische modellen.

Espressomachine met bonen molen

De meeste piston koffiemachines voor thuis hebben geen ingebouwde koffiemolen. Waardoor je deze er apart bij moet kopen. Als je over beperkte ruimte beschikt, zijn er echter ook een aantal espressomachines met bonen molen op de markt. Daarbij kun je de maalgrootte aanpassen om ervoor te zorgen dat je iedere keer het perfecte kopje kunt zetten. Nieuwsgierig? Waarom probeer je de ingebouwde La Pavoni Domus Bar of De’Longhi La Specialista Arte espressomachines met bonen niet?

Espressomachine met melkopschuimer

Is simpelweg de melk opschuimen niet genoeg voor jou? Wil je graag volledig professionele instellingen? Of zelfs uitproberen of latte art iets voor jou is? In dat geval heb je een espresso koffiemachine met melkopschuimer slang nodig waarmee je exact dat zal kunnen doen. Een typische basis piston espressomachine heeft brede stoomslangen geschikt voor eenvoudig opschuimen. Voor een zachte consistentie en latte macchiato art heb je echter een nauwere slang en afgeronde wand nodig en minstens 2 gaten. Je kunt verschillende typen melksystemen ontdekken door de filters op onze site te gebruiken.

Draagbare espressomachine

De draagbare espressomachine is gemaakt voor koffie enthousiastelingen onderweg. Dit zijn smalle, lichtgewicht machines waarmee je overal koffie kunt maken, of je nu ergens buiten bent of aan het reizen. Ze gebruiken koffiecapsules (ESE koffiemachines) of filterkoffie om een snelle kop te kunnen zetten. Je zult allerlei handmatige of op batterijen werkende reis espresso machines vinden in onze webshop.

Handmatige espresso makers

Manual espresso maker is een allesomvattende term voor zowel draagbare als lever espresso machines. Zoals hierboven genoemd, moet je bij deze apparaten handmatig druk uitoefenen voor een hands-on brouw ervaring. Met beide kun je een unieke kop espresso zetten, samengesteld naar jouw smaak. Draagbare machines zijn normaal gesproken wat minder complex en kleiner, dus ze zijn makkelijk te bewaren en op te bergen, maar hebben niet alle toeters en bellen die luxere machines hebben.

Professionele espressomachine voor café

Professionele espressomachines voor café zijn ontworpen voor een omgeving waar deze veel gebruikt zullen worden. Hun grote boilers, meerdere groeperingen en geavanceerde functies maken het mogelijk om constant grote bestellingen te verwerken. Deze piston koffiemachines bieden programmeerbare shot volumes, infusie vooraf en extractietijden, net als druk profilering. In onze selectie van professionele koffiemachines vallen La Marzocco espressomachines in het bijzonder op. Dit merk staat bekend om hun handgemaakte kwaliteit, premium componenten en baanbrekende technologie.

Waarop moet je letten bij het kopen van een piston koffiemachine?

Espresso machines variëren van betaalbare modellen voor thuis tot aan hoogwaardige machines die de droom van iedere barista zullen vervullen. Volg onze pistonmachine koopgids hieronder om je perfecte match te vinden. Je zult ook enkele top espressomachine merken ontdekken die iedereen kan vertrouwen.

Barista piston koffiemachine voor thuis op vaardigheid en niveau

Het brouwen van espresso is een kunst en het kost tijd om deze onder de knie te krijgen. Wanneer je weinig ervaring hebt, koop dan een entry level compacte espressomachine met automatisering, voorinstellingen en andere gebruiksvriendelijke functies. Deze hebben vaak kleinere portafilters (van ongeveer 49-53 mm) en thermoblock systemen (meer details hieronder). Kijk bijvoorbeeld naar deze De’Longhi espressomachines. Het merk staat bekend om de makkelijke en duidelijke bediening met een enkele druk op de knop en bevat vaak handige instructies of ingebouwde programma’s om beginners te ondersteunen in het maken van espresso.    

Aan de andere kant heb je voor geavanceerde piston espressomachines een diepere kennis van espresso extractie nodig. Deze gebruiken veelal een enkel/dubbel boiler of HX systeem, een groter portafilter (57-58 mm) en druk profilering mogelijkheden. Ze bieden ook functies zoals een geavanceerde stoomstaf en staan geprogrammeerde shot volumes toe, infusie vooraf en vooraf ingestelde extractietijden. Overweeg Rocket Espresso machines. Deze zijn geschikt voor veeleisende thuis barista, met modellen die boilers met dual PID-bediening hebben en een ingebouwde extractie timer. Meer geavanceerde modellen bieden zelfs innovatieve druk profilering systemen en grotere boiler capaciteiten.  

Piston koffiemachines op prijsniveau

Espressomachines zijn er in veel verschillende prijsniveaus en er is voor ieder budget en iedere voorkeur wel iets te vinden. Hier zijn een aantal van onze favorieten per prijscategorie. Zoek je naar iets speciaals? Je kunt ook filteren op prijsniveau op onze website! 

Beste espressomachine voor thuis onder 250 euro

In het aanbod op onze site vind je veel De’Longhi Dedica, Krups Virtuoso, Electrolux,  CHiATO en Flair Espresso machines onder 250 euro. De’Longhi, Krups en Electrolux bieden gebruiksvriendelijke interfaces met knoppen en handmatige stoompijpjes van hoge kwaliteit. Hun thermoblock systemen zorgen voor snelle voorverwarming en de 15 bar pomp brouwt snel een stevige espresso. Voor hen die echter een krachtiger model zoeken, biedt de CHiATO espresso machine een druk van 20 bar om een smaakvolle en dikke espresso crema te kunnen maken. Daarbij kun je met de aankoop van een extra portafilter adapter koffie niet alleen met bonen of ESE capsules bereiden maar ook met Nespresso capsules.         

Aan de andere kant zul je voor een Flair Espresso maker zeker aanvullende apparatuur nodig hebben, namelijk een ketel voor het koken van water en een melkopschuimer voor recepten op melkbasis. Deze handige modellen bieden echter wel de hands-on ervaring van het brouwen van authentieke koffie. Bovendien kun je ze met je meenemen wanneer je gaat reizen!  

Espressomachines onder 600 euro

In deze prijsklasse kun je nog meer Gaggia en La Pavoni espresso machine modellen vinden. Gaggia espressomachines beschikken over een druk van 15 bar, een professionele stoomstaf, een versterkte kopergroep en een filterhouder van hoge kwaliteit roestvrij staal. Ondertussen weet La Pavoni zich te onderscheiden met een brede prijsklasse – je kunt een koffiemachine van dit merk kopen voor bedragen tussen 600 tot ruim 13.000 euro. Het meer betaalbare Europiccola Lusso model van 600 euro voldoet echter ook aan de hoge kwaliteitsstandaard voor lever espresso machines. Gemaakt van een duurzaam koperen casting, zullen deze machines je een exceptionele koffie ervaring bieden terwijl ze erg lang meegaan.

Espressomachines onder 1200 euro

In deze prijsklasse kun je kiezen uit Italiaanse espresso machine brands zoals Bezzera, Stone Espresso en La Pavoni. Deze modellen bevatten talloze geavanceerde functies, inclusief PID temperatuur controle, geavanceerde verwarming systemen en krachtige stoom mogelijkheden. Als aanvulling hierop zul je niet alleen een luxueuze La Pavoni lever espresso machine kunnen kopen maar ook na kunnen denken over een model met een geĂŻntegreerde koffiebonenmaler.

Koffiemachines die duurder zijn dan 1200 euro worden beschouwd als semi-professioneel of volledig professioneel. Als je toch een ware koffie connoisseur bent, kan een dergelijke barista koffiemachine een uitstekend apparaat zijn voor experimenten.

Waar moet je nog maar aan denken bij aanschaf van een piston espressomachine?

Water Temperatuur Instelling

De watertemperatuur heeft grote invloed op de smaak van koffie, omdat het de subtiele smaken van de bonen tot leven kan brengen. Om er zeker van te zijn dat je pistonmachine aan je behoeften qua temperatuur voldoet, moet je controleren of het het aanpassen van temperatuur toestaat en hoe je dit kunt doen.

De meeste luxe espressomachines gebruiken PID’s (Proportioneel Integraal Differentiaal) controllers om de temperatuur tot op de graden te kunnen reguleren. Sommige Rancilio espresso koffiemachines bevatten bijvoorbeeld dual PID controllers in de koffie- en stoomkokers, waarmee je gegarandeerd bent van consistente, precieze en stabiele temperaturen, kop na kop. Gebruik het handige filter op onze site om meer modellen met soortgelijke functies te vinden.

Verwarmingssysteem

Het verwarmingssysteem van jouw piston koffiemachine bepaalt of je melk tegelijkertijd kunt opschuimen terwijl je koffie maakt of dat je hiervoor moet wachten.

Barista koffiemachine met een ingebouwde boiler, vaak ook wel een single boiler espresso machine genoemd, biedt een voorverwarmde wateraanvoer voor temperatuur stabiliteit gedurende het brouwen. Het formaat van de boiler heeft invloed op de opwarmtijd en hoelang het duurt om je koffie te maken.  

Een dual boiler espresso machine heeft twee aparte boilers, een voor het brouwen van koffie en de andere voor het produceren van stoom. Hierdoor kan tegelijkertijd melk worden opgeschuimd en koffie worden gezet, maar dit kost wel meer en het verhitten duurt langer.

Een heat exchanger espresso machine gebruikt een enkele stoom boiler met een slang met koud water voor het brouwen van koffie. Met deze stijl kun je tegelijk koffie maken en melk stomen. Bezzera espresso machines kunnen bijvoorbeeld volledig verhitten in slechts 8 tot 10 minuten met dank aan hun betrouwbare warmtewisselaar boilers.

Afmetingen

De afmeting van jouw espressomachine is ook belangrijk. Modellen voor thuis kunnen nog steeds aardig groot zijn, dus zorg ervoor dat de keuze van je voorkeur makkelijk op je aanrecht past. Als je op zoek bent naar een kleine espressomachine, overweeg dan een handmatige espresso maker. De’Longhi Dedica beginnen bij een breedte van slechts 15 cm!

Ontwerp

Hoewel het niet de meest kritieke factor is wanneer je een barista koffiemachine gaat kiezen wil je natuurlijk wel iets dat je aanspreekt. Houd je van de nostalgie van retro espressomachines? Kijk niet verder dan de Elektra espresso machines. Deze integreren een klassiek ontwerp voor een retro gevoel, zoals chroom accenten en complexe details. Je zult La Pavoni retro espressomachines ook mooi vinden. Als je de voorkeur geeft aan een strak en modern ontwerp perfect voor in een urban keuken, dan zullen de stijlvolle Stone Espresso machines je hart veroveren.

Schoonmaken espressomachine

Goed een espressomachine reinigen is essentieel voor het bereiken van optimale resultaten tijdens het brouwen. Je kunt dit makkelijker maken met speciale koffiemachine reinigingsmiddelen. Voor dagelijks onderhoud, onthoud dat je de brouwgroep moet spoelen voor- en na ieder gebruik. Veeg ook de portafilter schoon en zorg dat er in de tamper geen oud koffiedik meer zit. Voor wekelijks of maandelijks onderhoud, spoel het apparaat door met gebruik van een speciaal programma (indien beschikbaar). Gaat dit niet, spoel dan handmatig jouw piston kofiemachine door water door te laten lopen, te pauzeren en dit proces te herhalen. Sop de portafilter en gazen in warm water met een schoonmaaktablet en maak de gaten van de stoomslangen schoon.

Hoe vaak koffiemachine ontkalken?

Pistonmachine ontkalken moet regelmatig worden gedaan door een koffiemachine ontkalker te gebruiken. Probeer dit iedere 1-3 maanden te doen, afhankelijk van de hardheid van je water en hoe vaak je de machine gebruikt.

Als je hulp nodig hebt, vraag het Coffee Friend!

Vergeet niet dat we regelmatig ons aanbod aan koffiemachines updaten! Je zult alles kunnen vinden van top espresso machines tot splinternieuwe bean-to-cup stijlen, filtermachines en andere modellen. De perfecte match wacht dus op je. Je zult alle belangrijke informatie over ieder merk vinden op onze website of je kunt altijd Coffee Friend’s team van deskundigen vragen om persoonlijke hulp. Waarom wachten?

Koop vandaag nog een barista koffiemachine die past bij jouw behoeften en verrukkelijke koffie is nog slechts een druk op de knop bij je vandaan!